Selecteer een pagina

Het was een weekend om niet meer te vergeten. Over verwachtingen loslaten.

Ken je die ontmoetingen of samenzijn met anderen die je de rest van de week meeneemt?
Als een warm en vervullend gevoel, in je hart en lijf.
Waar je gedurende de dag nog af en toe even terug droomt.

Weet je ook wat er ten grondslag ligt aan deze momenten?

Verwachtingen loslaten. Als er vrije ruimte ontstaat, kan er van alles ontvouwen. Voordat die ruimte buiten jezelf ontstaat, in interactie, is het eerst nodig dat je deze ruimte in jezelf creëert.

Vrijdag vertrok ik met vriendlief en zijn zoon en de 3 boys van mij voor een weekend naar Friesland. Deze keer vertrok ik open-minded. Zonder verwachtingen. 
Dat is nogal eens anders geweest……

Verwachtingen van moederschap
Al vanaf dat ik klein was, ben ik altijd gericht geweest op contact maken met kleine kinderen. Ik vond oppassen super leuk, kon niet wachten totdat mijn babypop een eigen baby zou zijn en droomde weg bij de films waar een vrouw omringt werd door een aantrekkelijke en liefdevolle man met kind.

Wake-up call
Mijn zwangerschap verliep voorspoedig, het dromen over wat zou komen was heerlijk voor iemand met een schizoide masker. Het dromen ging echter ook gepaard met verwachtingen.
Ik ben immers opgegroeid in een nest waar heel veel verwachtingen geuit werden. Door de generaties heen. Ik deed trouw mee 😉
En toen was ik moeder. De onzekerheid vloog me aan. Ik wist niet wat het “juiste” was. 
Ik zag me al heerlijk de hele dag wegzwijmelen met de vader. Maar dat was niet de realiteit. Vaders moest aardig wennen aan zijn nieuwe rol en ging vooral lekker verder met zijn werk.

Ik voelde me “lost”, durfde mijn ware gevoelens niet werkelijk te laten zien. Dan moest ik ze immers eerst zelf gaan voelen.
Vast zat ik. Ik voelde me onvrij en was heel erg aan het zoeken. Overal, behalve in mezelf. Dat had ik immers niet geleerd.

Orale masker
Inmiddels begrijp ik volledig waarom ik zo verlangde naar het krijgen van een kindje en met name de beginperiode.
Als je meer weet over de karakterstructuren, dan ken je het orale masker vast ook.
De leegte, het gebrek aan voeding of warmte in je jongere jaren, willen opvullen met de ander en alles wat buiten je ligt.

Mijn diepste verlangen was om zelf zo vastgehouden te worden, om gekoesterd te worden. Om geknuffeld en gestreeld te worden, net zolang totdat je vervuld in slaap kon vallen. Het liefste op de borst bij je moeder.

Inzicht
Als we inzichten krijgen in wie we werkelijk zijn en waarom we de dingen doen zoals we ze doen. Ook terwijl we ten diepste naar iets anders verlangen, dan kunnen we andere keuzes maken, die tot andere ervaringen leiden.
Inzicht zorgt er ook voor dat je verwachtingen kan loslaten.
Verwachtingen zijn beelden die je zelf hebt gevormd, van iemand of van een situatie. Deze zijn gecreëerd op eigen denkbeelden en zetten iets vast. 
Ze zorgen ervoor dat je je op een bepaalde manier gaat gedragen. En zo kom je klem te zitten. Omdat verwachtingen geen werkelijke diepe, ware gevoelens zijn (in mijn ogen).

Verwachtingen loslaten
Maar hoe doe je dat nu, verwachtingen loslaten?
Berthold Gunther van Omdenken, is hier een mooi voorbeeld in. Zijn manier van werken komt voor een deel overeen met hoe ik mensen systemisch heb leren coachen met innerlijke delen.
Die verwachtingen komen namelijk ergens vandaan. En het is goed om ze van binnen naar buiten te laten komen. Om ze een naam te geven en ze zelfs wat uit te vergroten.

Geboren moeder
Ik dacht dat ik een geboren moeder was.(deze term is een woord dat voor mij het beste mijn gevoel omschrijft, dit is puur persoonlijk)* 
Dat het mijn grootste vervulling in het leven zou zijn. En toen zat ik thuis met 3 kleine kinderen, een liefdesrelatie die meer op een ouderschapsrelatie leek, voelde ik me diep ongelukkig. Dat verwachtte geluksgevoel was ver te zoeken. 
De verwachting die ik mij jeugd had gehad, bleek een zeepbel te zijn. Sterker nog, ik voelde me minder happy dan voordat ik kinderen had.
Zielsveel houd ik van mijn kinderen. Maar een geboren moeder, ben ik niet.
Ik beken, ik kan mezelf lastig wegcijferen voor mijn kinderen. En de gedachte om 6 weken alleen maar met mijn kinderen te zijn, bezorgt mij een zwaar gevoel.

Vrije moeder
Inmiddels heb ik mijn verwachtingen losgelaten. Dit heb ik kunnen doen door te werken met mijn eigen karakterstructuren. Door te leren wat het verschil is tussen mijn gevoel en gedrag in de bovenlaag en die in de onderlaag.
Ik weet welk masker in de bovenlaag in dit stuk beweegt en welke in de onderlaag. Hierdoor heb ik anders kunnen kijken en heb ik dingen kunnen doen, die mij vrij doen voelen.
Ik kwam oog en in oog te staan met mezelf en voor het eerst heb ik kunnen voelen en uitspreken wat er al jaren in mij leeft. Ik heb mezelf vooral kunnen vergeven, want er zat aardig wat oordeel op.
Ik heb het beeld van de Vrije Moeder (ook dit is een woord dat ik persoonlijk heb gegeven aan het gevoel dat ik hierbij heb)* kunnen omarmen. Ze is geen slechte moeder. Ze doet het op haar manier. 

Hoe werkt het voor mij en de kinderen
Inmiddels ben ik op een punt terecht gekomen dat ik aan het onderzoeken ben hoe ik in het dagelijks leven deze Vrije Moeder vorm wil geven. 
Er zijn steeds meer momenten van samenzijn, die magisch zijn. Waar het vanzelf gaat. Afgelopen weekend was zo’n weekend.
Zowel mijn vriend als ik, zijn het weekend in gegaan zonder verwachtingen. Maar open minded. Leven in het hier en nu. 
De kinderen zijn niets verplicht naar elkaar. Als samengesteld gezin is dat de sleutel naar geluk, denk ik zelf.

In mijn nieuwe programma Voel je Vrij hebben de afgelopen 14 weken, 44 mensen deelgenomen en gewerkt met het ontdekken van hun maskers.
En wat daar zo mooi naar voren is gekomen, is de rust die er komt als je ontdekt wat jouw blauwdruk is. 
Trouw zijn aan jezelf, kan je in mijn ogen ook pas als je weet en voelt wie jij nu eigenlijk bent.
Ik ben dus ten diepste een andere moeder, dan ik ooit dacht of bedacht had.

Als we weten welke wond we proberen te beschermen, kunnen we vandaag nog beginnen met een nieuwe vrije beweging te maken. En dan ga je echt een totaal ander leven leven. 
Ik kan het weten, want mijn leven is echt zo veranderd.

Ben je nieuwsgierig hoe dit werkt? Op donderdag 11 juli geef ik om 10 uur en 20 uur een gratis webinar waar jij bij kan zijn.
Je kan je hiervoor nog aanmelden: 
https://werkplaats-voor-verdieping.webinargeek.com/werken-met-je-eigen-karakterstructuren

*bij het werken met innerlijke delen is het van wezenlijk van belang dat je de woorden gebruikt die jij er zelf eraan geeft. Of in dit geval het woord waar jij datzelfde gevoel bij hebt. Dit verschilt per persoon. Het woord zelf is niet het belangrijkste, wel de connectie ermee maken en dat gaat het beste als het qua taal aansluit bij jouw gevoel.