Selecteer een pagina

Werken met De Stilte. Doe jij het al in je begeleiding?

Het effect van de stilte als instrument in coaching is dat je sessie zich verdiept.

Stilte helpt ons mensen om met onze energie te zakken in ons lijf.

Ze zorgt ervoor dat de afleidende woorden op de achtergrond terecht komen.

Dat je meer gaat voelen. Dat je je bewust wordt wat er in je omgaat, wat je bezighoudt, welke gevoelens er aangeraakt zijn.

Van vragen stellen naar werken met stilte

Toen ik startte met coaching gebruikte ik datgene dat mij als een jas past. Het stellen van vragen. Gisteren in een gesprek met mijn zus hadden we het over de cultuur van het gezin van herkomst. Wij komen uit een praatgezin. Althans, een veel vragen, ook kritische vragen stellende cultuur.

De schoonheid die eronder schuilgaat is de liefdevolle intentie om je te verdiepen in de ander zijn gedachtewereld. Het heeft me geleerd om mijn gevoelens en gedachtes onder woorden te brengen.

Taal is een grote Liefde en een goede vriend.

De Stilte ken ik ook van huis uit. Maar dan een stilte vanuit afstand. Dit ingewikkelde gesprek gaan we niet aan.

De Stilte met nabijheid

Als ik werk met Stilte is het vanuit nabijheid. Ik stem me af op de client die naast me zit. Vaak ik eerst de stroom met woorden eerst even komen.

Omdat ik als geen ander weet, dat er ook eerst ruimte moet komen. Dat iemand tijd nodig heeft en woorden om te landen.

Dat woorden vaak een manier zijn om het veilig te maken.

Hoe vaak ik zelf ben afgekapt tijdens coaching, kan ik niet eens op twee handen tellen. Het effect was dat ik me meteen persoonlijk afgewezen voelde. Ik deed iets verkeerd.

Het beschermingsmechanisme trok zich op en ik zette energetisch twee stappen naar achteren.

Veiligheid voorop

Om te kunnen werken met De Stilte is het nodig dat je eerst zorgt voor een bedding, voor veiligheid.

Ik zeg tegen mijn client vaak iets in deze strekking: ” Wat is er veel in jou aangeraakt he. Merk je wat er gebeurt in jouw lijf als je zoveel woorden gebruikt?”

“Zullen we samen even stil worden. Sluit je ogen maar even en laat de woorden maar voor wat ze zijn. Maak eens contact met je lijf. Adem een paar keer diep en uit. Voel eens wat er in je lijf aangeraakt is.”

Op deze manier neem je je client mee naar de Stilte, zonder dat hij/zij het gevoel heeft afgewezen te worden.

Door goed af te stemmen en je client te blijven waarnemen zie je ook wanneer er wel iets van persoonlijke afwijzing omhoog komt. Het beste is om dan direct dit te benoemen.

Effect van De Stilte

Stilte maakt dan er gevoeld wordt, wat er in de onderlaag leeft. En als je systemisch gaat coachen is dit nodig om met je client op die diepere laag te komen, waar de ander zich opent voor een andere ervaring.

Wil je meer leren over het systemisch werk? Vraag dan nu de gratis proeflessen over het werken met het welkom heten, het opzoeken van het lege midden en het werken met het genogram.

Meld je hier aan: https://academievoorverdieping.nl/leer-systemisch-coachen/