Selecteer een pagina

Wat sluit jij nog buiten in jezelf? 
Voor wie uit jouw systeem ben je ook zo aan het werk?

Deze blog maakt deel uit van een drieluik over systemisch kijken naar je bedrijf.
Vandaag deel 2: Binding, alles en iedereen hoort erbij.
Binding
Het systemisch werk gaat uit van 3 wetten: ordening, binding en balans in geven en nemen.
Als deze wetten in balans zijn, is er rust in het systeem en stroomt de energie (en daarmee ook de klanten en het geld).
In deze blog zal ik dieper ingaan op hoe binding doorwerkt in je bedrijf als ondernemer.
Ik richt me hierbij specifiek op de coaches en therapeuten die een eigen praktijk hebben.Binding gaat over dat alles en iedereen erbij hoort. In deze blog zal ik vooral dieper ingaan op het uitsluiten van jezelf of bepaalde delen van jezelf.Als mens zijn we geneigd om pijn te vermijden. We willen het niet voelen en bedenken de meest interessante wegen om hierom heen of aan voorbij te kunnen bewegen.Het gekke is dat de angst voor de pijn en je verbinden met bepaalde mensen of delen in jezelf, veel meer energie en moeite kost, dan wanneer we het daadwerkelijk er laten zijn en het doorleven.Wanneer je ook je schaduwkanten kan omarmen en plek kan geven, zul je sneller risico’s durven te nemen.
Krijgt imperfectie ruimte naast je oog voor perfectie.Het vrije kind in jezelf is dat deel van jou dat vanuit nieuwsgierigheid en vrijheid op onderzoek uitgaat. Voelen in het moment wat past hoort hier ook zo bij. Living in the now.
Gaandeweg als je opgroeit raakt dit deel van jou vaak steeds meer op de achtergrond.
Het maakt plaats voor de innerlijke criticus die vaak gebouwd is op de stemmen van je ouders.


Insluiten
Als je ruimte kan geven aan al die delen in jou, sluit je ze dus ook in. Je geeft ze plek waardoor je je meer compleet zal voelen.
Dat betekent dat je kracht en onzekerheid, twijfels en vertrouwen allemaal naast elkaar kunnen bestaan.
Het enige dat jij hoeft te doen is ze plek geven in jezelf. Als je iets nieuws start ervaar je zin om te starten en ben je wellicht ook wat onzeker over hoe het gaat uitpakken. Als je ook verbinding houdt met je kracht en van waaruit je dit de wereld in wilt brengen, zul je ervaren hoe verschillende emoties elkaar moeiteloos opvolgen en in elkaar overgaan.

Eén van de delen die vaak buitengesloten is, is het innerlijk kind. Dat meisje of jongetje dat je ooit was, die ervaringen heeft opgedaan. Positief en negatief.
In de opstellingen die ik begeleid heb, kwam elke keer dit kind naar voren. Hier weer contact mee maken, voelen wat hij/zij bij zich heeft gedragen en de tranen laten stromen die ingeslikt zijn, geeft ruimte.
Waarom dit innerlijk kind zo belangrijk is zal ik uitleggen.

Innerlijk kind
De rode draad die ik in de opstellingen terug zag komen is dat iedere ondernemer een innerlijk kindstuk had dat nog verstrikt was met één van de ouders. In sommige gevallen ging het ook om overleden broers/zussen.
Dat innerlijk kinddeel is gekoppeld aan een ervaring of een gevoel dat je ontwikkeld hebt toen je opgroeide.
Bij de één gaat het over niet voorbij je ouders mogen komen, niet succesvoller zijn dan hen. Bij de ander is het dat hard werken de weg is. Dat alles perfect moet zijn. Bij weer iemand anders is dat je eerst aan de ander moet denken.
Ga eens bij jezelf na of je dit ook herkent. Welk innerlijk kindstuk in jou is nog verstrikt?

Veel coaches en therapeuten zijn in mijn ogen geparentificeerde kinderen. Ze hebben al jong geleerd om te dragen, om de ouder van hun ouder te zijn. Ze zijn gewend geraakt aan de ander op 1 te zetten.

Als je echter voor jezelf gaat beginnen en een bedrijf start is het net zoals bij een gezin. Het werkt pas als je eerst voor  jezelf zorgt en dan voor de anderen.
In het vliegtuig laten ze dat zo mooi zien met die mondkapjes. Als er een ongeluk gebeurt, zorg je eerst voor jezelf als ouder en dan pas je kind. Een ouder die bewusteloos raakt kan een kind immers niet verder helpen.

Als jij de focus eerst op je klant hebt en dan pas zelf aan bod komt, bouw je geen stevig fundament. Jouw bedrijf is immers gebouwd op jou.
En dit is precies waarom het vaak voor coaches en therapeuten zo moeilijk is om een goedlopend bedrijf van de grond te krijgen.
Er komt wel meer beweging in zie ik, alleen schiet deze de andere kant op. Mensen gaan zichzelf overschreeuwen en roepen dat ze het verdienen. “Nu is het mijn tijd”. Deze zin is voor mij niets anders dan een verwijzing naar je verleden.

Wil je van binnenuit deze beweging maken, vanuit stille kracht, dan heb je het niet nodig om een post op Facebook te zetten waarin je schrijft dat je nu echt gaat doen, dat het jouw tijd is.
Daar zit namelijk nog een stukje ongeloof doorheen. Als je werkelijk gelooft dat je de dingen mag doen op jouw manier en jezelf erkenning geeft, heb je de buitenwereld niet meer als spiegel nodig.
Ook dit is een proces en wat dan vooral interessant is, is om te kijken wiens erkenning je eigenlijk zoekt.

Werken voor iemand uit je systeem
Jij maakt deel uit van een gezinssysteem. Zelfs een familiesysteem. En alle leden die behoren bij dat systeem hebben invloed op elkaar.
Bewust en onbewust.
Eén van mijn zonen riep al op jonge leeftijd dat hij bij zijn vader in de zaak wilde. Een familiebedrijf opgericht door opa, doorgegeven aan zijn zoon en dochter en nu in bezit van de zoon, de vader van mijn zoon.
We hebben op geen enkele manier uitspraken hierover gedaan. En toch riep hij het uit zichzelf al op jonge leeftijd.
Voor hem staat het vast. Wat de onderliggende beweging is die hij volgt, kan ik zo niet met zekerheid zeggen, maar het vermoeden is dat hij de lijn van zijn vader en opa wil volgen.
Hij wil erbij horen.

Visualisatie
Herken jij het gevoel dat je ook werkt voor iemand anders? Dat je op een diepere laag erkenning zoekt?
Een mooie oefening om hier bij stil te staan is om jezelf te visualiseren dat je aan het werk bent. Draai je in gedachten dan om en kijk eens achter je waar al jouw familieleden staan.
Voor wie ben jij zo hard aan het werk? Je kan ook kijken en voelen wie je trouw bent in je klein maken of te groot maken (je overschreeuwen)?
Wiens erkenning zoek jij in de ogen van je klanten?

Als je helder hebt voor wie je eigenlijk aan het werk bent, kun je dit loskoppelen. Elke keer dat je iets tegenkomt in het ondernemen of in contact met klanten, kan je weer teruggaan met je aandacht naar die persoon waar je dit zo bij kent.