Selecteer een pagina

Beschouw jij jezelf als een perfectionist?
Ben je dagelijks bezig met controle houden?

Verlang je naar meer overgave in je leven? 

Controle
Je bent iemand die graag controle heeft. Je hebt oog voor details en kan goed overzicht creëren. Je denkt in beelden, die soms doorslaan in plaatjes. Je weet wat je graag wilt en ben bereid om daar ook hard voor te werken.
Als er een beer op de weg verschijnt, bedenk jij meteen een manier om die beer te laten verdwijnen.
Stilstaan bij een pijnlijke of moeilijke situatie doe je liever niet.

Ontstaan
Ooit heb je in je leven een ingrijpende situatie meegemaakt, waar je controle houden als overlevingsmechanisme hebt ontwikkeld.
Deze situatie liet je machteloos voelen, de pijn was teveel om vol toe te laten, de grond zakte onder je voeten vandaan.
Je lijf ging misschien wel trillen zelfs. Dit zijn situaties die je als kind (of voor je geboorte) hebt meegemaakt, waar je wellicht niet eens meer echt weet van hebt.
Op dat moment heb je een beweging gemaakt. Innerlijk verschoof je van de pijn, naar die plek waar je de touwtjes in handen kon houden.  Je ging dat doen waar je wel invloed op had. Hiermee creëerde je het gevoel dat je met de situatie kon omgaan. Je kon weer ademen, leven.


Herhaling

Je groeit op en als volwassen man of vrouw kom je situaties in je leven tegen die de oude pijn van die ingrijpende gebeurtenis van ooit triggeren. Om nu ook weer niet dat pijnlijke gevoel te voelen, herhaal je weer de manier zoals je toen gedaan hebt. Hiermee wordt deze manier van omgaan als controle houden verankerd.
Omdat je de pijn van eerder nog in je lijf en ziel hebt opgeslagen is ze er nog steeds. Situaties die je nu tegenkomt kunnen minder ingrijpend zijn, maar je voelt deze anders omdat de oude pijn aangeraakt wordt.
Soms voel je ook letterlijk de pijn in je lijf.

Kracht & valkuil
Je kracht is je oog voor detail, voor schoonheid. Je weet wanneer iets “klopt”. Je bent analytisch en bent succesvol in wat je doet.
Je perfectie zorgt echter er ook voor dat je spontaniteit afneemt. Je vind het lastig om dingen te doen, voor de ervaring.
Als je ergens aan begint, heb je een plaatje van hoe je het wilt hebben. Je hebt moeite om om te gaan met dingen die anders gaan dan je gepland hebt. Je kan hierdoor van slag raken en je terugtrekken in je hoofd of alles uit de kast halen om de situatie naar “jouw hand” te zetten.

De bevrijding: afzakken naar het hart
Je bent gewend om te overleven in je hoofd. De plek waar je dingen bedenkt om een situatie te veranderen. De plek waar je plaatjes huizen. Omdat je in je lijf en het leven ervaren hebt dat er momenten zijn dat er verlies en afwijzing kan zijn, zit je meer in je hoofd.
De plek waar je controle hebt over wat er gebeurd. Een soort schijnveiligheid waar niemand je kan afwijzen.
Je bent bang geworden om te voelen. De beweging die je opnieuw hebt te leren maken is het afzakken naar je hart.

De plek waar je gevoel zit. De plek waar je ooit de steek in je hart hebt gevoeld. De plek waar je iets omheen hebt gebouwd, zodat je niet meer echt hoeft te voelen.
Door af te zakken naar je hart, ga je weer voelen. Kom je uit je hoofd. Dat vraagt enorme moed. Om je veilige plek in je hoofd los te laten en op reis te gaan. Naar je hart. Waar je weet dat je ook dingen gaat voelen die pijnlijk zijn.
Als het hoofd en hart samen kunnen gaan werken, ontstaat er meer doorstroming. Je kan voelen dat het perfecte plaatje niet bestaat en je gaat ervaren welke mooie schatten er tevoorschijn kunnen komen als je controle loslaat.
In het combineren ervaar je een bepaalde onrust. Op de één of andere manier lukt het niet om ze combineren op een manier die rust brengt.
Dit heeft alles te maken met de plek die jij inneemt.

Overgave
Het grote verlangen dat huist in mensen die veel controle houden is overgave. Ze willen zich vrij voelen en niet geremd in hun uitingen.
Om te komen bij overgave is het nodig dat je leert buigen. Buigen voor wat het leven brengt.
In het buigen leer je dat het een illusie is om te denken dat je door je controle een situatie kan veranderen.
Buigen brengt bevrijding. Voelen dat er iets groters is dan jij en dat je je daar aan mag overgeven.
In het systemisch werk neemt de buiging een grote plek in.
Buigen voor je ouders, buigen voor het lot, voor wat het leven brengt.
In het buigen laat je je overlevingsmechanisme om een situatie uit alle macht naar je hand te zetten los.
Je hebt de ouders die je hebt. En hoe graag je zou willen zien dat ze anders zouden zijn of doen, je hebt je erbij neer te leggen. Je hebt ze te “nemen zoals ze zijn”.
Zoals jij ook graag wilt dat mensen jou nemen zoals jij bent.
Je hebt te buigen voor het lot.

Bevrijding
Als je kan afzakken naar je hart, overgave de ruimte kan geven en de buiging voor het leven kan maken, zul je een enorme bevrijding ervaren.
Controle houden vraagt namelijk ontzettend veel energie en zorgt vaak voor lichamelijk klachten. Ergens ben je je namelijk aan het verzetten tegen de situatie en dat vreet energie.

Heb jij last van je controledwang en verlang je naar overgave?
Zorg dat je kan afzakken naar jouw hart. Dit kan je op verschillende manieren doen. Lichaamswerk helpt hier goed bij.
Er zijn op internet genoeg oefeningen te vinden als je googled op hart openende oefeningen.

Wees lief voor jezelf en je lijf en doe dingen met compassie voor jezelf. Kies in je kleding voor met warme zachte materialen.
Als je in een situatie zit waar je moeite hebt om je aan over te geven, visualiseer dan die persoon of situatie voor je en maak een buiging. Tot zover als jij hem kan maken. 
Voel hoe de weerstand in je lijf je laat voelen hoe moeilijk dit voor je is.
Herhaal deze buiging eventueel meerdere malen op een dag of in de week.
Het is heel normaal dat er tranen vrijkomen en dat er verdriet omhoog komt dat dieper voelt, dan hetgeen waar je mee worstelt. Je opent namelijk de weg, zodat oude gevoelens hun weg eruit kunnen vinden.

“I am not in control. I am letting go the outcome. The more I trust the journey, the more fluid life will be.”