Selecteer een pagina

 

Mis je in je coaching nog een manier om de kern te raken? 
Ervaar je dat de methodiek die je nu gebruikt nog wat mist?

Stiltetijd
Afgelopen twee weken was het vakantie voor mij. Een tijd waarin ik het werk ook echt heb neergelegd.
December is elk jaar opnieuw de tijd dat ik naar binnen ga. Een tijd waar veel dingen aan geraakt worden.

Zonder systemisch werk zou ik ook dit proces niet zo kunnen doorlopen als ik nu doe.
Het helpt mij om het leven te kunnen voelen en ervaren zoals zij is. Met liefde en rouw, leven en dood, vreugde en verdriet, verlangen en gemis.


Van doener en hands-on naar niet-weten
Ik ben altijd een praktisch ingesteld mens geweest. En hoewel ik ook een denker ben, vertoef ik me graag in de wereld van het doen.
Toen ik jaren terug begon als hulpverlener was mijn insteek vooral het doen. Vragen te stellen die eigenlijk meer gericht waren om te sturen naar die kant op waar een client naartoe zou moeten. Praktisch, hands-on advies.
Er volgenden verschillende mooie opleidingen later leerde ik om meer vragen te stellen die de ander meer naar de kern van zichzelf bracht.
Geen praktische oplossing die in het nu wel opluchting en energie bracht, maar meer de onderlaag in kaart bracht.
Totdat ik in aanraking kwam met het systemisch werk en meteen verkocht was. Onbeschrijflijk waren de ervaringen.
Het was een zoektocht naar woorden om uit te leggen aan anderen wat het nu precies is.
Ik leerde hoe ik kon begeleiden vanuit het niet-weten en wat voor een magie er dan tevoorschijn komt.

Systemisch werk bracht wezenlijke verandering 
Zonder het systemisch werk was ik niet in staat geweest om wezenlijk de levens van de mensen die ik afgelopen jaren heb begeleid zo te kunnen helpen veranderen.
De relatie met je ouders, broers en zussen, maar ook eerste liefdes kennen zo enorme impact op je leven.
Meer dan we ons bewust zijn.
En daar zit dus ook de sleutel. Als jij ervaring hebt met systemisch werk of eraan hebt mogen proeven in je coachopleiding weet je waarschijnlijk al waar ik het over heb.
Dat is het mooie van systemisch werk. De magie, de heling, als je het eenmaal hebt ervaren wil je meer.
Herkenbaar?

Waarom is het systemisch werk onmisbaar bij coaching?

1: De oplossing zit in de onderlaag
Ieder van ons heeft ouders, opvoeders, familie, broers en zussen, geliefdes waar je je aan hebt gehecht. Mensen waar je een relatie mee hebt (gehad). Waar je ervaringen hebt opgedaan. Ervaringen die opgeslagen liggen in jouw lijf en ziel. De problemen waar je in het nu tegenaan loopt zijn verbonden met deze eerdere ervaringen.
Als een cliënt bij je komt met de vraag over zijn/haar leven wat nu niet helemaal loopt zoals ze graag willen, gaat het niet alleen over nu. De oplossing zit hem in het kijken in de onderlaag.

2: Heling in relatie met ouders, broers en zussen geeft innerlijke rust
Familieopstellingen en systemisch coaching helpen cliënten met hun transformatieproces in de relatie met ouders en broers en zussen. Door de rituelen, bijvoorbeeld het uitspreken van de waarheid of bevrijdende zinnen, spreekt een cliënt de woorden uit die rechtstreeks de ziel raken.
Het gaat voorbij aan goed en fout, aan wie er gelijk heeft of wat je wil dat er gebeurd. Het helpt om berusting te vinden, zonder voorbij te gaan aan je gevoel.

3: Voorbij de woorden
De meeste vormen van coaching zijn gericht op het stellen van vragen die met name ons hoofd aanspreekt. Gelukkig komen er steeds meer aandacht ook voor het lijf en daarmee ook voor het voelen.
Systemisch werk gaat nog een stapje verder. Het laat je dingen ervaren en voelen dat zich ter plekke ontvouwt.
Dat wil zeggen dat ook de systemisch coach werkt in het veld en in het niet-weten. Hierdoor kan hij/zij tevoorschijn laten komen wat er gezien en ervaren wil worden.
Dit gaat voorbij de woorden.

4: Kort en krachtig
Ik hoorde een paar weken terug iemand vertellen dat zij al twee jaar bij een psycholoog liep. Niet zo gek, als de sessies bestaan uit het praten over. De laag van het hoofd, het begrijpen wordt vooral aangesproken. Langzaam krijgt een cliënt meer inzicht en van daaruit kan hij/zij kiezen om dingen anders te gaan doen. Het resultaat is dan vaak dat er wel dingen in het leven veranderen, maar de kern blijft onberoerd.
Systemisch werk gaat voorbij aan het begrijpen, hoewel nieuwe inzichten volop plaatsvinden. Systemische coaching vraagt geen jaren begeleiding, maar werkt kort en krachtig. Juist omdat de ervaringen zo intens beleefd worden. Mensen omschrijven het vaak als een soort weten, dat zo krachtig is en tegelijk ook zo de kwetsbaarheid erin kent.

5: Verschil voor de volgende generatie
Willen we een verschil maken voor de volgende generatie, dan hebben we de dingen die onbewust een rol spelen, denk aan dynamieken die al generatie op generatie aanwezig zijn te doorbreken.
Ouders willen ten diepste het allerbeste voor hun kinderen. Ze willen voorkomen dat hun kinderen straks voor dezelfde uitdaging staan, als waar zij hun leven al mee worstelen.

Ik ben een groot voorstander van het volgen van je eigen methodiek. Dat wil zeggen dat je een combinatie maakt van verschillende methodieken die je geleerd hebt en hier je eigen blauwdruk van maakt.
Elke cliënt is anders, ik kies dan ook voor die aanpak die in mijn ogen aansluit bij diegene die ik begeleid.
In de opleiding stem ik me ook af op de groep en hun vragen en niveau.
Wil je mensen begeleiden in hun transformatieproces dan is systemisch werk in mijn ogen onmisbaar.
En naast het ontwikkelen van jezelf als professional brengt het je persoonlijk ook zoveel. Je leven zal er ook door veranderen. Je leert meer je eigen plek in te nemen, rust te vinden en anders te kijken.